working on wiken?

Wut a hectic days tis week...hmm.. got to work on saturday!!! omg
Have to do some things that need to settle before monday...working on sunday? of coz la taknak!! huhu

After settle down all the stuffs, me and family went to Kajang to visit k.gimin...

she just deliver new baby boy name iman wafi...hehe comey2..
Lepak2 there.. and blik..

this pic, curik lam fb iwan..hehe jgn marah ye iwan.. :P


Sunday, yet still boring...got nothing to do..
sleeping all day long. In da evening, we all...ma femly went to Taman Wetland to lepak2 there...
hehe.. bawak bekal and dinner at the tower...hehe
besh2...nk p lagi..
can release tension there...memang tenang~~

wiken again!

Another weekend after 3 weeks internship. Well, I don’t have any plan at all, because Wanis promise to come home. However, last Friday morning she sms me telling that she have to cancel the plan as if she come to my house, her housemate will be alone at home… Well, never mind then~ hmmm….

However, Wanis and Awa did come to Putrajaya wif Nita and another 2 friends, Ain and Amy. They came here to watch an orchestra match at PICC. Wow! Orchestra babe! Wanis ajk, but me rela sleep at home…and went there only after they finish the match. Haha! Tak larat eden nk layan orchestra…tdo lagi bagus..haha!

Hmm…Okay, that evening after the match finish…I went to the PICC to wait for them and we went to the Alamanda together. They want to have dinner, as they were hungry… Sanggup tgk that thing without lunch, babe! Hehe…mangat tol~

Yeap, after having dinner…lepak2 jap… pusing2 alamanda yang takdak hapa tu…then, brought them to the bridge. Wah, dah tempat best…mereka2 pon semangat la nk photoshoot duh~ Apa lagi..me pon layan jela.. Seb bek takdak camera Nikon tu..If tak maunya dorang2 tu taknak balik… tup2 tunggu bateri camera abes lu ah baru nk move…hahaha :D

Then, tgh dk sronot2 lepak tu, datang lak keta polis p round..aiyark! siap pasang siren dowh~ haha pe lagi, kalut r p kat keta… aiyoh! Bapak polisi ni pon takley nk tgk orang senang sket..huhu sebok jew~ haha

Dah tu, derang pon decide nak balik la… me pon, alang2 derang da kat situ kan…bawakla p u-turn kat Dataran Putra tu…hmm… Sronot tgk derang hepi2…heee :D Then, dah derang nak balik kan, Awa and Wanis pon tukar ler keta nek keta Nita balik, sebab at first 2 org tu nek ngan me…hohoh…

Pastu, lepas salam2 sume…derang pon nk gerak dh la.. Dah pesan kat Nita, pasni just amek jalan ke Kuala Lumpus(Maju Express Highway), then straight je follow jalan tu. First2 tu follow la…tgk2 derang tak amek jalan tu, so…me follow lagi…hahah…tgk2 derang p lalu nek brigde nk p PICC balik… Aiyoh, then…me pon follow lagi…pastu kol Wanis cakap derang amek jalan salah, then Wanis kata, takpe2 kami ad GPS. Hahaha…so, me pon ap lgi…blah je la alang2 da ngantuk kan…memang harap sgt jumpa tilam and bantal busuk kat umah tu..

Hahah! All of sudden, me tgh speeding before bridge tu kan, rupa-rupanya situ ada traffic light and tengah merah. Kebetulan plak, pak polisi lalu dowh dari arah sana…Aiyoh! Kantoi beb! Pak polisi tu pon sohla benti…ingatkan me sorang je yang kene…tgk2 derang pon langgar lampu merah beb! Haha…Ngok ngek tollll….. Abes ar kene ngn 2 orang Pak Polis tu… Ada la ceramah sket2…

“Kami ni dahla kawan En. Misran, kawan baik dia lak tu….dah kawan kan, takkan la kita org nk saman anak dia lak” salah sorang tu berkata…

Aiyoh, kene sbijik ak…hahahhahaahahaha…. Derang pon abes ar, sorang tu siap amek buku saman dowh… Yang polis sorang lagi tu okay je, me siap wat2 tanya jalan lak…sbb tadi ckp alasan blurrr…tak ingat jalan…tu tak nampak lampu merah..hahahahaha…
Sorry la pak polisi..besela, nak idup kan..

Yang nk saman me tadi, siap ckap nk call Abah lagi…Me pon cuak ar…haha Tanya dia balik.. “Nape nak kol abah lak?” Polis tu pon jawab, sbb nk gtau anak dy wat salah… Aiyoh, kerek tol ar pakcik polis ni…seingat ak dy penah kot p makan nasi umah ak..hoho Wat2 tak ingat ak lak..hmmm
Haha…atlast kami pon lepas ar..agak r lame dk situ…

Then, smpai umah je…me trus cite kat Abah…Hahaha Abah tergelak kot… “Derang saje je tu”… Cesh! Wat ak cuakk je…hahah…tpi, tak nervous langsung kot…slalunya if nething happen, me siap debar even bnda tu simple jew…hahaha

Hmm…tu la first time me nk kene saman…before this tak penah kena kot….Seb bek tak kena…300 dowh~! If kene, mati aku…abes half duit gaji tis month…muahahhahaa…
Takmo2…takmo kena saman… hmmm…serik dah kot…hahahaha


this is da only pic i have...wanis n awa~

second week intern..huhu

Well, not bad! Banyak yang ak belajar kat sini…but, penat…memanglah! Ulang alik dari North Plant to South Plant everyday, sape tak penat kan. Dahla have to observe the machines being used by the operators there. Tp, tis week, benda yang paling memenatkan, have to setup new Auto-Feeding Screwdriver machine kat operation line. Fuh, me tolong2 je..it took us 3 hrs to setup the machine. Next week got another 2 machines to be installed. My sv dah remind me about that. And em, kene pasang sorang…aiyoh!!reti ke ak? Hua2…mesti lagi lame la nanti..huhu
And..alamak, my sv dah cakap, we will have to work on Sunday nanti sebab nak pasang screw counter kat 2 operation lines.huhu Can’t do dat on working days sbb those operators nk guna the machines la kan. Hmm..tp, takpelah…dapat income lebey sket..heheh me tgh nk jimat now..tolong la saya menjimatkan diri.. muahaha

Yeap, during the wiken, me p lepak umah hana kat wangsa maju tu…hmm okayla best… dt nite hang out ngan derang kat Old Town, then p pasar tani kat danau kota tu…hohoh… sronok derang jalan2 tgk barang…haha me lalu2 je..sbb tak suka sangat crowds. Heheh :P Hmm..mase stay kat umah derang tu lepak2, tdo, tgk tv…haha

Nantila if me free, ley pegi lepak sane lagi…next week wanis kate nak datang my house…hee :D bestnye ad org nk datang umah. N umi cakap nanti nk masak mee kari…heheh besh3 dah lame tak makan mee kari umi… :D Sape yang nk makan mee kari, join la wanis..hee

intern 1st week..

How was it goin? Well, not bad actually. First day memang boring gila babas la kan…bukan pe, sebab kat plant ad problem sket. Something breakdown, maybe a machine. Pastu, ma sv pon bz la nk fix da problem. Dat day sempat gv me a short brief je. Sal department, what we will be doing and bg manual for me to read and understand the systems of machines. Aiyoh!!! Byk gak nk kena paham.. dahla ngantuk, biasa time office hour tu tido kat umah kan..haha memangla… then, kene ngadap manual…sape tak boring! Hahaha

Pastu the next day tu pagi2 lagi dah p South plant. Hurm, ye la for me as a new person kan, p survey the tempat la..tgk2 machine and operations. Huhu..balajar banyak machine. Have to understand how it operates. Hurm…takdela susah sangat nk paham..coz En. Khairul and Abg. Asral explain banyak benda, and if tak paham, apa lagi..tanya la…

The next day lak…wah! Have to teach points for AWF board for Mr. Cut. Huhu…bajet terrer… Actually, Abg. Asral explain dlu..then, baru la pass kat me..40 points, banyak gak wo..as for me, beginner…hmm ad ke tersalah teach. Point lari…sbb ad sikit kesilapan yang tak disangka akan effect da program.. takpe2, slamat berusaha…usaha kan tangga kejayaan…so, dah siap tu, end program and, checked da points, sama ada betul tak… it took me 3 hrs to complete 40 times 2 points…meaning..80 points. Wah, okay ar tu…saya budak baru belajar kan. Erm, actually, Mr. Cutter tu diprogramkan untuk cut da board dat will be put in LCD tv. So, da machine will be used by da operaters la kan.. hmm complete one job! So, balik! Har3…

Now, weekend yang agak best…penat smlm memang tak ilang lagi. Apa da…dah name wiken kan, bangun lambat la…apa lagi..huhu… Weekend doing nothing sbb…ntah…yearp, forgot lak, yesterday sambut birthday Abah..yang ad kat umah, Umi, Syafiq, Iwan n me je la….kakak takde sbb p kem dekat Masjid Negara…hmm..seb bek Iwan ad, jadi jurugambar..muahhaa.. neway, yesterday pon besday Trek. Just wish lar..sbb tak jumpe kan. If still kat UTP, maybe ley join sambut her besday. Heee….. :D Today, ma parents je kuar…da others including me, just stay at home..tak buat pepe pon.Surf tenet, and tgk cite..hee… tu jela.. nk wat pe lagi wiken..nk p ma fren ouse, tak berani lagi la..jalan tak brapa nk ingt da.. tunggu fatin datang sni la baru p umah dy..dy kate next week datang kL sbb nk p India. N after come back from India, will stay kt KL..pe lagi, pasni ley la hang out weekends kan..hmm…tak sabar. Wikend yang boring without frenss…. :P

9 ways to get happy in the next 30 minutes



In the next half hour, tackle as many of the following suggestions as possible. Not only will these tasks themselves increase your happiness, but the mere fact that you've achieved some concrete goals will boost your mood.

1. Raise your activity level to pump up your energy. If you're on the phone, stand up and pace. Walk to a coworker's office instead of sending an e-mail. Put more energy into your voice. Take a brisk 10-minute walk. Even better...

2. Take a walk outside. Research suggests that light stimulates brain chemicals that improve mood. For an extra boost, get your sunlight first thing in the morning. Find the best walking workout for your exercise style.

3. Reach out. Send an e-mail to a friend you haven't seen in a while, or reach out to someone new. Having close bonds with other people is one of the most important keys to happiness. When you act in a friendly way, not only will others feel more friendly toward you, but you'll also strengthen your feelings of friendliness for other people.

4. Rid yourself of a nagging task. Deal with that insurance problem, purchase something you need, or make that long-postponed appointment with the dentist. Crossing an irksome chore off your to-do list will give you a rush of elation.

5. Create a more serene environment. Outer order contributes to inner peace, so spend some time organizing bills and tackling the piles in the kitchen. A large stack of little tasks can feel overwhelming, but often just a few minutes of work can make a sizable dent. Set the timer for 10 minutes and see what you can do. In that time, take a quick look around the house and see how to get organized using everyday items.

6. Do a good deed. Introduce two people by e-mail, take a minute to pass along useful information, or deliver some gratifying praise. In fact, you can also...

7. Save someone's life. Sign up to be an organ donor, and remember to tell your family about your decision. Do good, feel good―it really works!

8. Act happy. Fake it 'til you feel it. Research shows that even an artificially induced smile boosts your mood. And if you're smiling, other people will perceive you as being friendlier and more approachable. There's no need to walk around in a constant state of worry. After all, what's the worst that can happen if you bounce a check or leave wet clothes in the dryer?

9. Learn something new. Think of a subject that you wish you knew more about and spend 15 minutes on the Internet reading about it, or go to a bookstore and buy a book about it. But be honest! Pick a topic that really interests you, not something you think you "should" or "need to" learn about.

Hols for just a week...

Hmm..ofcoz it would never be enough!! After finishing all those assignment, projects, and exams…yeap, a bit relieve then. Well, nothing much can be done just for a week. Nak rest pon memang tak cukup ley katekan. Yelah, slalunye semester hols approximately 1 month and a half. Tp, ni satu minggu je…then, next week kene start keje. Haha…internship konon.
Apa ek aku wat time hols?

My hols start with a visit from Cik Jah and Ayah D sebab nk anta Mimi kursus kat Setapak.
Then, after 2 or 3 days, Iwan pindah masuk my house sbb dy da abes kontrak umah sewa at MMU. Plus, he already start his semester hols. Will stay here just for 2 weeks kot…then, pindah masuk hostel.
Hmm…yeap! Will start my intern on 3rd June. Me tak macam my other friends. Perlu carik umah sewa, n have to think bout the transports. How to get to the office. Me, just stay at home and enjoy the stay. Sbb umah n my tempat kerja tak jauh pon. Just take 15-20 mnts to get there. Okay la tu…
Before start intern sempat lagi p jalan2 and movie.. har3… Dat day p umah my friends kat wangsa maju, kebetulan dekat dengan tempat Mimi kursus tu. Saje nk p tengok da house, da surroundings umah yang derang stay. Well, dekat ngn LRT jer. Easy to go to work lah nanti. Yang stay kat situ awa, trek, hana n their friends lah.

Orang lain nk start intern da next day, me lak sempat lagik layan movie…cite Terminator:Salvation. Erm, for me dat movie biasa jer..Me tak minat sangat cita mengarut cam tu…har2…rekaan semata2.. Actually, bukan tak suka imagination, tapi just can’t accept da truth yang in the real world, people really can’t do dat kan.. da things yang lam movie tu. Huhu.. tp, nak wat camne…layan sajala…har3..
Other than that, p shopping… har3… memang dah pokai ni.. poket da nipis, digit number kat akaun pon da berkurang… shopping memang banyak. Venue pon banyak…Alamanda of coz la kan..plus kat Seremban. Sambil2 p jalan tempat Ateh, sempat lagi rembat 3 4 benda..hahah.. gila shopping ke pe…muahahha… sejak ble ak suke shopping ni? Aiyark!!!
So, sok luse da nk start intern sharapika…semoga Berjaya!! Kawan2 yang dah start intern pon, gudlark keyh!