lalala kerjalah~!


Before I start, I wan to warn u tat tis entry gona be a long post. Pls bear with me. I dah warn awal2, so sape tak sanggup, sila klik icon close.heee...bukan ape. me takot, sbb dlu mase form 4 me penah wat org "sakit" sbb dy mintak nasihat. "mcm mane nak jd mcm I" at first mmg I da refused. but he n she insist me. So, I pon ape lagi, bukak la segala kitab tu. Last2, things turn out the other way around. I tak tahu da real reason she turn out tat way. tp, yg I perasan after tat long conversation tat evening, dy jadik
cam tu. So, I assume la sbb tu..hehe.. hope not! seram! Gud news is, she's okay now. SPM pon okay jek result dy.nice2 :) erkkk...okay2 dah melencong jauh plak kan.

Actually, I nak talk pasal kerja I. kerja? kerja pe? hehe... Esok kan cuti Labor Day. Mmg supposedly hari Sabtu is 1st May. Eleh, mcm tak biasa plak. Petronas kan mmg bwk cuti ke hari Jumaat. So, esok cutila...haihh..tergendala plak kerje lab I. tpikan, kalo tak cuti pon, I p ke lab?haha itu toksah tnya.

Okay2, ckp pasal Labor Day ni kan. I tringat laa sal intern.
Masa mula2 I dapat offer tu I tak kesah pon I sorang. Dah la register lambat dari org lain. haha Maybe I tak kesah sbb I dok ngn femly. And, I tak tahu pon sapa lgi yg intern kat situ. Opss!yea2...I tahu seorang sahaja...iaitu Benjy.hak3 The first day I masuk sana, mmg pale otak I kosong. Takda expectation pape pon. Tapi yang I pasti, I mmg sum1 yg lack of communication skills. I suke talk guna body language. haha. gile! tak..memang betul. Kalo dlu kan, masuk skolah baru je 1st day mesti kakak I da dpt kwn satu kelas. Kalo I plak, seminggu baru dapat 1 kwn..haha pity me... The thing is I dun like to talk to strangers. Tu mmg prangai I sejak azali. Kalo de org tegur I dlu, baru la I bukak mulut. haaa... ble dah start bukak mulut, jangan menyesal plak. I neh byk tnya. n sgt jahat tau! Eh2, melencong lagi....

Okay2, apa yang I nak cite act masa mula2 start intern tu mmg I rasa malas, tade mud, tatau nk buat apa, ase tak disenangi...mcm2 lah. dah kata tak pandai bergaul kan. Nak tak nak, I tetap kene pg kije, kalo tak nnti kene buang, abes laa fail n kene extend. I tanak! I sayang umi ngn abah...hee :) So, pape pon I kuatkan semangat I pegi jugak. Bangun pagi2...balik kije abah tanya..

Abah: "hari ni angah buat ape? blaja ape?"

Cam mase skola2 dlu...hehe

Ouh, I pun semangat la cite kat Abah. Abah pon buat2 muka excited dengar kan. hahaha... Yelah, pengalaman first yg paling igt I kene berdiri about 3-4 hrs sbb nk setup satu mesin neh kat production line. Sv da pesan siap2, len kali kene pasang snirik. Aduh! I pun mula la tak tentu arah. haih! banyak nk kene ingat neh. Susah gak ek nk jadi engineer.huhu

So, hari pon berlalu macam tu je. Lama2 I jadi bosan. Macam mana nk buat ma life jadi lagi extreme! I teringat sum1 pernah told me one thing. "Masa muda2 la nak kene keje kuat, ble da tua tak larat. Masa muda2 neh kumpul duit bayk2. Nanti tua da senang" Wah, senang jerk ayat tuh melekat kat lam ma pale otak neh. Memang part ayat yang tua tu I nak. Dlu, ma friends pernah tanya, nanti kan nanti u da keje u nak buat apa? Apa idaman u? Wah, soalan mencabar jiwa dan raga tu. Tp, I tak jawab. Bukan pe, I takot dorang terkejut. Kalo I cakap I nak jadik cam William lam short stories yang tajuk dy Lotus Eater tu de org ckap I gila tak?0.o haha..tp mmg pernah de org ckap I giler sbb mase form 2 dlu I pernah ngaku I suka kaler purple. Pastu, ma fren cakap org gila suka warna purple n itu adalh fakta! Amboih...sedap mengata! Mulai hari tu, I tak pernah da nak cakap I suka kaler apa.hahaha takot org ckp I giler lg kot....adeih, terpesong lg. sape yg gelak tu sila stop yea...

Dah2! so, untuk buat ma life more exciting and extreme. dengan berbekalkan ayat tadi kat pale otak, I pon kije laa 15hrs a day. Smpai kadang2 more than tat. Plus, smpai kadang2, I mmg terpaksa tido time lunch. huhu..org len p break I p tido. sbb penat sgt plus penat hari2 yg sblum yekk. eh, bgi I tak salah. bukan menular pon kan. tpi tak tahu la kalo tu kategori ponteng gak..eh2...tak2...mana ada..! Fine!

Then, ada one day tu I tgh lepak kat toilet kat shopping mall, tetiba terjumpa lak sum1..dak UTP. huhu..yg pda masa yang sama pon ngah intern gak. Dy cakap ape tau?

Dia: "Eh pika? kurus yekk..!"
haha..I was so tired masa tu...I pon ngn slamber bg kat dy plak ayat tadi...hahhaa


Me: "time muda la nk kene kerja keras kan.."
kawan dy kat sebelah tu bukan main...da pandang slack....haha ade ak kesah?0.o


Okayh2, pengalaman kerja plak. Wah! I sangat suka ngn kerja I. Seriously. Every single thing yang I blajar tu yang I suka. Most of them, mestilah ma sv yang ajar. N some of them kene blajar sendiri. Kene blajar solve problem sendiri. Haaa...tat's da most important thing. Ma sv tu busy. I ley jumpa dy kadang2 je. So, banyak yang I kene settle kan sendiri. self-learning. Tu la yang I suka ngn ma job. Then, when dealing with the job, we have to meet people. People? haa.. org neh macam2 ragam. tapi, yang penting kene s.a.b.a.r. tau! Eleh, dlu masa masuk event2 pon kena deal ngn ramai org kan. tambah2 masa nk mintak sponsor...haa...samela tu. If you wan to gain something, u have to give in something. fuh!! berfalsafah plak...

So, kalo pengalaman2 deal ngn org neh kan. satu peristiwa yang I paling ingat pasal sorang neh la. its all about R.E.S.P.E.C.T! fuh....mamat neh amat sombong dan bongkak. Kalo dy nak something tu, memang tak reti nk talk elok2. kalo bley nak kerja dy tu settle time tu jugak. Macam kita buat kerja dy sorang jek. Sampai satu hari tu....dy mintak I buat something. Okay, cite la pasal requirement dy sume. bla3...I yang sabar neh dengar jelaa... so, da habes dy membebel tu, I cakap..."okayh! bley!" memang senang je pe yg dy nak tu...tak smpai 10 minit pon I da settle. tpi, biasalaa....after buat adjustment sume. kene stay dlu make sure tat thing works well. so, I pon tunggu la kejab. keje lain da panggil neh..sabar2.... tapi kan, dy still takpuas hati ngn apa yang i buat.

Mamat tu: I nak display data "zero zero!"

I was like...agak bengkek laa..

Me: "ha neh la dy. mmg kami program macam neh. Kalo tade process kat cneh, kita off kan display, tpi benda neh still on. makna yee sensor dy still detect n valve dy still akan on. So, line tak akan sangkut."


mamat tuh cam degil...dah ar ckp tengking2...tapi tape, I tabahkan hati prove kat dy.. taktahu laa I kene explain brapa banyak baru dy nak terima...



haa neh..kat display neh la yg dy nk zero-zero tu..

So, dah settle 2 set lepas, dy ckp okay. siap angkat ibu jari lagii....wah! cam kagum je. tp kan, tetiba sumething happen... line tu jadik terlaju plak. terlepas 2 set lam satu masa. dy panggil I blik...dy cakap neh kenapa camneh? I was..hah?pelik la kan...so, I study da problem sume.

Okayh, neh bukan masalah counter or sensor or valve. Neh msalah conveyer I ckp. ME kene tgkkan kot. Tapi dy tak percaya. dy pon cakap...


Mamat tu: "Cepat2 call Khairul tanya macam mana..."

Me at tat time sangat serba salah sbb Khairul (refer to ma sv) sangatlah bz. Yela, banyak production line baru bukak n dy nak kene settle macam2 plus buat jig lg sume. Masalah kecik camneh I ley settle snirik. So, takan tu pon nak kacau dy kan. Dy berkeras nk I call. So, untuk puaskan hati dy tu, I pon call la.

Me: "bla3" sambil berselindung di sebalik whiteboard.
Ma sv: "a'ah tu bukan problem kita. Tape2 nanti kite p tgk"

Haih! masa tu sangat la geram and saket hati. Tak pasal2 nak susah kan ma sv lak ase. huhu! panas2...! Nak susah kan me tape....neh smpai nk susahkan ma sv. Menda kecik je pon nk kecoh. Me pon trus p jumpe abg Azhar, Maintenance department and story the situation.

Abg Azhar: "Ouh, yeke...kalo camtu memang masalah kita org. Tape2, nanti I call org conveyer tu dtg."

Dengar abg Azhar ckap camtu...me ase lega sangat. tp still panas kat mamat tadi tu. So, I nk lepaskan geram neh...I p blakang whiteboard, p maki hamun kat situ. Yelah, kita ckap tanak dengar. Nak suh org ikot kepala dy je. Tapi kan...Pape pon I tetap kene bersabar....Itulah cabaran hidup dan kerja.

Nak dijadikan cerita, masa menda tu happen...partner I neh ikot je...follow je apa yang berlaku. Pastu, sume org jadik tahu cerita tu. Yelah, sape tak bengang kan. N the best part is after that, bla dy mintak tlg...sume trainee wat bodoh n tak layan. haha yelaa...nk mintak tlg org, tp tak reti respect org. I mmg ley sabar je ngn org cmtu, tp jgn smpai cabar I la..kang makan ikan masin ngn sliper...huhu

Smpai satu tahap tu kan, dy kene talk baik2 untuk mintak tlg budak2 neh baru akan dilayan.haha... Mase tu I da abes intern. N dengar cite, skang dy dah reti ckap baik2 untuk mintak tlg....haa...camtu kan bagus...org nk tlg pon senang hati.Problem, bincang la...neh nak ikot dy je. tp, dy pon tak tahu menda tu mcm mane.huhu....


So, abes la cite pasal mamat tu. huih2! kalo ikotkan byk cite sal kerje dlu...tp nanti la cite. I tak reti nak susun2 ayat. haha tpi kan tatau la mcm mane mlm neh bley nk bukak cite neh kat blog....hehee....

Lastly, moral of the story...kerja leklok! RESPECT people itu penting...! To ma friend yang akan start praktikal smpai tak sempat2 nk tunggu I balik KL, sila amek pengajaran dari cerita I neh kay..

Kk, wish u best of luck! :)




p/s: neh de org penah cakap kat I la... "jangan smpai org pijak kepala kita"

that's all for today yarppp....ciao! :)



1 comments:

Post a Comment