Trend Kahwin Lambat



Wadde tajuk kan? Ahaha

Anyway betul ke kahwin lambat tu adalah trend masa kini? ohoh terpikir nak tulis pasal neh sebab dengar kat hot.fm semalam. Apa yang me dengar, mengikut statistik, 30% of wanita yang berumur 25 - 29 tahun masih belum berkahwin. Wow! Scary tak? 0.o

Antara faktor yang dibincangkan adalah seperti;

1. Kos Melangsungkan Perkahwinan - Dengar citer mahal, smpai puluh-puluh ribu. Mas kahwin plak mesti nak 10k keatas. Dan ini menjadi salah satu punca masalah kepada pihak lelaki yang kurang berkemampuan. atau pihak lelaki yang berfikiran, kehidupan lepas kahwin tu lagi penting! (Wah, agreed!)

2. Trauma - Ramai pasangan yang dah berkahwin sekarang bercerai-berai. So, sebagai alasan "nak carik yang betul-betul supaya benda macam tu tak berlaku". Alahai, bab jodoh....sape yang tahu. Yang penting pandai jaga diri sendiri dan relationship tu. InsyaAllah boleh diselesaikan dengan budi bicara dan toleransi.

3. Education - Oh! mengikut statistik tu pon...yang peratusan yang belum berkahwin tu sebab belajar tinggi-tinggi. Aiyok, kalo belajar tinggi-tinggi boleh melambatkan jodoh, buat ape nabi suruh "tuntutlah ilmu hingga ke negeri China". Lagipun, bina masjid neh besar pahala nya. 

4. Career - Ada jugak yang mementingkan career. Katanya nak pulun kerja dlu lebey kurang 5 tahun. Then, baru settle down...nak kahwin atau yang sewaktu dengan nya. Bukankah kalau dapat kongsi kan kejayaan itu lebih  manis dan bermakna?

Ntahlaa...mentality yang macam mana menyebabkan trend kahwin lambat tu. Ada jugak yang kahwin tapi tak nak zuriat. Macam mana Islam nak berkembang dan kekal utuh kalau tak ada warisannya. Tapi, apa pon, my opinion, senang je. Bukan semua kat atas tu. Tapi, sebab zaman sekarang neh susah nak cari lelaki yang teruna. ahaha Opss!! What I meant is susah nak carik lelaki yang biasa-biasa, perangai macam setan pon tak pe, tapi still ley jadik imam kat masjid. Wow! Macam mana tu? 0.o ahaha


0 comments:

Post a Comment