Generasi Y?


Teringat suatu ketika dulu. Pernah attend satu sesi interview dengan one big company. Yes big. For the post of LPG Territory Manager. Sounds promising. Bile dah confirm, after 6 month probation, I can work from home. But, the job scope is not really my interest. So there it goes.

Well, during the interview session…the interviewer told me one thing that I still remember till now.

“Generasi Y love to hop on hop off”

Interviewer tu maksudkan yang Generasi Y ni suka tukar-tukar kerja. Sebab tu dorang quite doubtful to hire Generasi Y.

Betul ke statement tu?

Well, I don’t have the answer. But, it does hit on me.

Apa itu Generasi Y?

Kepada sesiapa yang mungkin tak berapa tahu apa itu Generasi X, Y, Z…Here’s some explanation yang saya copy paste dari web ni. => Blog Rasmi JabatanPerancangan Bandar

1. Pre-Baby Boom (lahir pada 1945 dan sebelumnya)
2. The Baby Boom (lahir antara 1946 – 1964)
3. The Baby Bust (lahir antara 1965 – 1976) – Generasi X
4. The Echo of the Baby Boom (lahir antara 1977 – 1997) – Generasi Y
5. Generation Net (lahir antara 1998 hingga kini) – Generasi Z
6. Generation Alpha (lahir pada 2010) – Generasi A
1. Pre Baby Boom
Generasi Pre Baby Boom lahir pada tahun 1945 dan tahun-tahun sebelumnya. Billings dan Kowalski menganggap generasi ini sebagai adaptive. Mereka mudah menerima dan menyesuaikan diri dengan keadaan semasa. Generasi ini dianggap “orang lama” yang mempunyai banyak pengalaman kerana telah lama hidup.
2. The Baby Boom (lahir antara 1946 – 1964)
Generasi The Baby Boom adalah generasi yang lahir antara tahun 1946 hingga 1964. Istilah “Baby Boom” ataupun “Baby Boomers” digunakan Don Tapscott merujuk pada kadar kelahiran yang tinggi selepas Perang Dunia Kedua. Sewaktu peperangan, ramai pasangan menangguhkan kelahiran disebabkan faktor kesusahan semasa perang. Mereka adalah kelompok generasi yang idealis. Generasi ini hidup berdikari dan tidak lagi terlalu bergantung kepada keluarga. Mereka mementingkan kerjaya atau pekerjaan “The baby boom” adalah generasi penyiaran (broadcasting). TV, radio dan akhbar mempengaruhi keputusan mereka.
3. The Baby Bust (lahir antara 1965 – 1976) – Gen X
Selepas era “The Baby Boom”, kadar kelahiran di Amerika Syarikat turun dengan mendadak. Terma “The Baby Bust”, istilah yang sering dipakai ialah “Generation X”, mengambil tajuk novel Douglas Coupland. “X” merujuk kepada kumpulan yang terpinggir dalam masyarakat walaupun mereka mendapat pendidikan yang lebih baik berbanding “The Baby Boom”. Gen X ialah generasi internet. Generasi X menganggap internet sebagai media yang tidak memerlukan kepakaran (nonspecialist media). Sesiapa saja boleh gunakan internet dan melahirkan pandangan mereka.
4. The Echo of the Baby Boom (lahir antara 1977 – 1997) – Gen Y
Ini dikenali sebagai Gen Y. Salah satu faktor mengapa “Net Gen” kekal agak lama ialah wanita pada ketika ini memilih untuk berkeluarga dan melahirkan anak pada usia yang agak lewat, iaitu 30an atau 40an.
5. Generation Net (lahir antara 1998 hingga sekarang) – Gen Z
Mereka juga dikenali sebagai Gen Z. Umur mereka yang paling tua sekarang ialah dalam lingkungan 12 tahun, celik IT dan terdedah kepada teknologi maklumat dan internet seawal usia bayi lagi.
Lagi maklumat lanjut ley refer kat web tu.

0 comments:

Post a Comment