A cute baby boy was born!

First of all I would like to say thank you Allah for this precious gift!

Alhamdulillah I have safely deliverred a baby boy on 3rd January 2016, 8.24am at Hospital Umra, Shah Alam.

Well, it was a long story to tell about the delivery. I will make it short.

On the 2nd January, on my husband's birthday, we went for the check up since on our last check up, the doctor asked us to come back for a check up in another 2 days. So, dalam pkl 11pagi baru keluar rumah. Since belum breakfast and perut dah lapar, we had lunch first then baru pergi check up.

So, there it goes...check up dengan Dr. Niraj. Bila dah scan sume, Dr kata air ketuban makin kurang. Thus, dy advise us to admit by today evening and induce since takot baby lemas. So, after the consultation session semua, kita org balik and get ready. Apa lagi, called up my cousin tanya macam mana nak bagi jalan senang bukak. My auntie advise suruh makan telur mentah. Apa lagi, dengan tanpa berfikir panjang aku pon makan la. Siap dua biji lagi.. rasa macam nak muntah! Sambil tu, husband ngaji surah mariam.

Then, dah petang tu, kita org get ready and keluar. We had dinner at SACC Mall then terus pergi UMRA. Well, masa tu tak tahu nk pikir macam mana. Betul ke? Tak ke? As if like this is too soon. Sebab due date delivery supposed to be 14 January 2016. Well, macam tak bersedia pon ada. At first we thought of getting the second opinion dekat Putrajaya. Tapi, fikir balik, kalau kene admit nanti susah plak. Dah la nanti later on nak pantang kat Shah Alam. So, ntah macam mana last skali kitaorang buat decision untuk go for UMRA.

After admitted, we proceed for another scan and also CTG. Everything seems fine. So, dalam pukul 11malam, Dr. Karamjit datang induce. OMG! Rasa macam takde pape pon. Tunggu punya tunggu dalam pkl 4 lebih baru start sakit. Contraction every 6minutes plak tu. Cakap kat husband, sakit sangat dah  ni. Then, husband g cakap kat Dr. Then, dalam pkl 6 baru Dr Karamjit datang and tolak me to labour room. Again check CTG sebab nak make sure jantung baby is okay sambil tu dy bagi drip. Well, makin lama rasa makin sakit. Dr kata graph kt CTG tu not nice. Kalau in half an hour tak berubah, she has to pecahkan ketuban. We did not know apa yang terbaik actually. So, just ikut apa yang Dr. cakap.

Thus, Dr pon pecahkan ketuban, and she said patutnya dah bukak jalan for the baby untuk keluar kan. After check jalan sume, still not so much. And jantung baby dah lemah. Immediately Dr kata kene operation kalau tak nanti baby lemas. Of Course la kitaorg panic and just hope that she can do her best to save the baby. Husband pon takley nak cakap apa. Terpaksa proceed. Kalau tak baby lemas.

So, they prep me to go to OT. Siap suh kita salam ngan husband before masuk OT sebab it was considered as major operation, so husband tak boleh masuk. Lepas dah tolak masuk OT, pakar bius pon jalankan kerja dia dengan membiusku. Then, Dr. Niraj datang untuk operate. Yes, masa operate tu memang tengah sedar. And I can smell my fat was burning. Tapi lepas baby keluar tu, baby tak nangis. Semua senyap je. Sebab takot pape jadi kat baby tu. But, after 3minutes, the baby cried. Wah! Rasa macam hilang semua sakit bila dengar my baby nanges. Then, dia cucuk ubat lali bagi tidur. Sebab dah banyak darah keluar, and I was too tired.

Lepas tu sedar-sedar masa dorang dah tolak masuk ward. I can see my mom's face and my other family members. Tapi, very blurry sebab still lali.

Maka selamat lah lahirnya seorang bayi lelaki. Hadiah yang terindah dari Allah untukku dan suami.

Rasa sangat bersyukur and tak tahu dah macam mana nak ucapkan. Sangat bersyukur.


0 comments:

Post a Comment