Third Trimester

Bila dah masuk 3rd trimester ni letih dy macam lain macam. Letih sangat. Nak drive pon malas.

Since baby dah cukup 28 Weeks, we decided nak buat 4D Scan and live video tu. But, since tak sempat week 28 tu, we scheduled for week 29. Okaylah tu, tak lari sangat. Recommended buat 4D scan is during week 28 - 32. So, i have booked with Sonoworld, which is this place is in Ampang. Ntah kenapa rajin sangat nak g buat kt KL kan.

So, actually that wikend, we went to Melaka. Thus, on Sunday morning tu we shoot straight away from Melaka to Ampang. Sampai kat sana dah lambat sikit. So, terpaksa lah tunggu kejab. Then, during my turn tu, baby plak taknak bangun. Tido je. Walaupun dah kejut, dy still taknak bangun. Sonographer yang baik hati tu pon dah tak tahu nk kejut macam mana. Then, dy suruh kitaorg pergi makan dulu. After half an hour baru datang balik. So, ktorg pergi makan. And I ate chocolate bar after that, sebab nk bagi baby hyper. Tapi hampeh...takla jugak bangunnya. Maybe baby penat sebab jalan jauh before that. Nasib baik last-last skali dapat la capture pic baby. Siap ada gambar baby buat peace lagi.

Then, this third trimester ni memang bertambah tak laratnya. Malas pon nak masak. So, back to activity lunch kat luar. Biasa kalau masak tu senang la, tak payah nak keluar lunch bagai. Sian husband, sebab dy suka makan kat rumah. especially kalau wife dy masak. walaupun tak sedap. haha

So then, on week 36 tu dah start check up kat Umra. Me pon dah tak larat nk p check up kat Putrajaya. I can say the service there is quite professional but I miss check up in Putrajaya as the nurses there are very concern and details. Maybe setengah orang tak suka, but for me, it is good sebab untuk kebaikan kita jugak kan.

Dah tu, we decided untuk start check up kat Umra sebab sebelum tu we went to Putrajaya Hospital to book on FPP nak deliver kat situ. Tapi tetiba dorang cakap dah full. That is why, lepas tu decided to go to Umra.

On week 38 during our usual check up tetiba doctor kata air ketuban dah kurang. And, I was asked to come back for check up another two days. Then, kitaorg pon datangla after another two days. The doctor said, air ketuban makin kurang. Why? The doctor said maybe baby tak kencing. Kalau air ketuban makin kurang, baby akan lemas, so the doctor urge us to admit by that day jugak.

Kisah pasal delivery, nanti on the next entry.

Peace!!



0 comments:

Post a Comment