Perjuangan Untuk Adam Arsyad

Setiap hari gigih pergi pump. Awal2 rajin pergi pump 3 kali sehari. Tapi lama kelamaan dah jadi 2 kali. Masa awal-awal masuk kerja tu memang sakit bengkak susu sebab susu masih banyak. And baru nak beralih dari all time breastfeed to limited time, which is after work only.

Banyak jugak kaji and study macam mana nak maintain susu banyak. Product milk booster pon banyak dijual. Tapi, me tak beli atau guna pon. Ade try once, tapi macam takde perubahan pon. So, akhir sekali redha dan tawakkal je. Yang penting makan kene cukup dan cukup nutrisi. Bila breastfeed ni memang cepat lapar. Serious.

Banyak tips yang boleh dikongsi untuk banyakkan susu badan.

CARA BANYAKKAN SUSU BADAN

1. Makan sayur yang banyakkan susu  seperti bayam, kobis, sawi, dan lain lain
2. Minum V-soy boleh didapati di speedmart atau mana-mana kedai runcit (done - memang susu cepat penuh)
3. Stay calm and happy :) Kalau rasa cam ade masalah atau stress tu, terus tukar mood. Lagi praktikal kalau tengok gambar baby. Demi Adam, terus tune balik kepala taknak bagi stress. Kalau stress atau nangis memang betul susu jadi kurang.
4. Pump guna Manual Pump Avent - Applicable to certain people. (to me, not applicable)
5. Makan atau minum milk booster yang dijual (contoh : moeder, shaklee ESP)

Anyway, ada banyak lagi cara lain untuk menambahkan susu badan sebagai panduan para ibu. Kepada para suami, please be supportive. Tolong basuh pump, tolong jaga mood isteri, dan macam-macam lagi. Bila kita susukan anak, badan kita memang cepat lapar dan letih. Sebab every night nak kene bangun untuk susu kan anak.

Alhamdullah, thanks to Allah sebab ayah Adam Arsyad sangat supportive.


After pumping process kat surau

Stock susu in freezer

Happy Bath Time - Adam yang suka mandi

0 comments:

Post a Comment